Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na żeberka w coli i keczupie to hit Internetu. Dodaj dwa składniki, a będą jeszcze lepsze. Wypróbuj nasz przepis na smaczny obiad

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Żeberka w coli doskonale smakują z frytkami
Żeberka w coli doskonale smakują z frytkami 123rf/Tommisch/zdjęcie ilustracyjne
Chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku żeberka w coli to pomysł na łatwy do zrobienia i smaczny obiad. Są tak pyszne, że rodzina będzie je wyjadać prosto z garnka. Wypróbuj nasz przepis na banalnie proste do przygotowania i zaskakująco dobre żeberka w coli. To danie jest hitem Internetu.

W skrócie

Dziś mam dla ciebie przepis na bardzo nietypowe, ale smaczne danie, jakim są żeberka w coli. Jedną z pierwszych znanych osób ze świata kulinariów, która zaproponowała przepis na mięso w coli była wiele lat temu Nigella Lawson. Dziś to już kultowy przepis na szynkę pieczoną w coli. Sama Nigella nazwała ten przepis „śmieciowym” i przyznała, że jego największymi fanami są jej dzieci. Oczywiście żeberka duszone w coli, tak jak inne mięso zaprawione słynnym napojem, smakują świetnie. Kontrowersje budzi sama cola, która jak wiemy nie jest najzdrowsza, głównie ze względu na dużą zawartość cukru. Z drugiej strony cukier jest obecny w wielu innych produktach, które jemy codziennie, a często także po prostu dosładzamy wiele potraw. Należy pamiętać, by ograniczać całkowitą ilość spożywanego cukru w diecie, jednak zrobione raz na jakiś czas żeberka w coli na pewno nam nie zaszkodzą.

Polecam także: Najlepszy przepis na żeberka w miodzie

W przepisach na żeberka, które można znaleźć w internecie, jako jedyne „przyprawy” dodaje się colę i keczup. Proponuję jednak podkręcić marynatę dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych, które doskonale podkreślają korzenny aromat coli. Tak właśnie robiła Nigella, przygotowując szynkę pieczoną w coli. Żeberka należy najpierw obsmażyć, aby nabrały chrupkości z wierzchu, a w środku pozostały soczyste. Takie żeberka możesz podać z ryżem lub frytkami oraz wyrazistą sałatką lub surówką. Polecam ci np. wypróbować mój przepis na ogórki z chili.

Żeberka w coli – przepis na łatwy, pożywny obiad

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kg żeberek,
  • 1 l coli,
  • pół szklanki keczupu,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić żeberka w coli?

  1. Najpierw pokroiłam żeberka na mniejsze kawałki, tak, aby w każdym kawałku znalazła się jedna kostka.
  2. Na patelni rozgrzałam olej i partiami obsmażyłam wszystkie żeberka. Nie smażyłam zbyt długo, tylko do momentu, aż się zrumieniły z wierzchu.
  3. Obsmażone żeberka umieściłam w dużym garnku z grubym dnem.
  4. Żeberka zalałam colą tak, aby przykryła mięso.
  5. Dodałam keczup i wymieszałam całość.
  6. Żeberka dusiłam na małym ogniu przez 40 minut.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl

od 7 lat
Wideo

Domowe keto batony bez cukru

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przepis na żeberka w coli i keczupie to hit Internetu. Dodaj dwa składniki, a będą jeszcze lepsze. Wypróbuj nasz przepis na smaczny obiad - Strona Kuchni

Wróć na gorakalwaria.naszemiasto.pl Nasze Miasto